Keresés
  • Alysia

Mi is a Dark Romance?A következő bejegyzést Heather Knight oldaláról fordítottam át, aki részt vett egy írók által tartott szemináriumon a témában. :) Az egyik legjobb cikk, ami bemutathatja ezt a még talán idehaza gyerekcipőben járó új stílust.


A Dark Romance (avagy Sötét Romantika) elemei:


I. Az Anti-hős: Ugyan ő a történet hőse, főszereplője, ám hiányzik belőle a moralitás, idealizmus és más egyéb olyan tulajdonságok, melyeket hősinek mondanánk. Ő "a Véreb", Jamie Lannister, Tony Soprano vagy a többi olyan rossz fiú, akikért rajongasz.


II. A Becsületkódex: Az Anti-hősnek is van becsülete. Bár más etika alapján dolgozik (mondjuk egy motoros banda erkölcsi szabályai szerint). Ez a becsületkódex általában kívül esik mindazon, amit a társadalom elfogad, normálisnak ítél, esetleg elfogadhatónak. Akár meghalni is képes ezért a becsületért, vagy egy alternatív megoldásként meg is szegheti azt a hősnő szerelméért.


III. Tartalmazza a beleegyezés, hatalom elemeit, esetleg ez a hatalom nincs kiegyenlítve: Ez a kategória a hős és hősnő közti hatalombéli különbséget igyekszik feltárni, a legtöbb esetben a hőst részesítve előnyben. Annak a hatalom kihasználásának pszichológiai következményeit írja le. A szexet illetően a való világban a nem nemet jelent. Ha valaki részeg vagy be van drogozva, az is egy óriási nem. Zsarolás? Nem. Ezeknek a történeteknek nagy részében az egyetértés, vagy inkább kétes beleegyezés van a főszerepben, melyet a való világban nem engednének, nem tolerálnának. Bár sok dark romance tele van erotikával (éljen!), ennek a kiegyenlítetlenségnek nem is kell abban megnyilvánulnia. Akármiről is szól a jelenet, a hősnek kell legfelül lennie, neki kell irányítania. (Például: tél van, nincs autó a közelben és a főszereplő férfi elveszi a lány cipőjét, így az nem mehet sehova)


IV. Tabuk, helytelen történések (fogság, bűncselekmények): Milyen messzire mennek ezek a történetek? Először is, a szerzőt kötelessége a karakterhez köti. Kicsoda a nő? Miért teszi ezt a férfi? Egy dark romance szerző sosem ír csak félvállról. Teljes egészében magukévá teszik a karakter cselekedeteit, az érzéseit, cselekvéseik emberiességét/őszinteségét, észrevételeiket. Gyakorlatilag bármire számíthatsz ezektől a szereplőktől, kivéve a gyermekek, idős emberek vagy állatok bántalmazását.


V. A Megváltás: A könyv elején a női főszereplő elveszíti az erejét (talán már eleve szegény vagy bántalmazott, esetleg a férfi főszereplő veszi el tőle), ám a történetet végighaladva a nő újra erőre tesz szert. Magabiztos lesz vagy küzd - a történet végére teljesen kibontakozik. Végül itt egyenlítődik ki a hatalom szintje a hős és hősnő közt, ami pedig igen lényeges, a hősünknek önként kell a saját hatalmát feladnia, máskülönben ez az egyenlőség nem lesz igazán valós. Ez többféle módon is történhet:


  • A férfi elengedi a nőt, vagy a nő elsétál, végül saját akaratából visszatér a boldog lezárás érdekében

  • Előfordulhat őszinte bocsánatkérés/megalázkodás/vagy kaphatunk bizonyítékot a hős jellemének változásáról

  • A könyv elején megismert ijesztő ragadozóként bemutatott karakter a végére védelmezővé válik


VI. Dolgok, amiket érdemes figyelembe venni: Előfordulhat, hogy az Anti-hős feladja korábbi lényét, viselkedését. Az alternatív végkifejlet szerint Anti-hős marad, továbbra is a társadalom peremén él, ha pedig így van, a hősnőnek vele kell tartania. Akármelyik is legyen, a könyv végének hűnek kell maradnia a szereplőkhöz, rá kell találniuk a saját boldog lezárásukra.

108 megtekintés
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now